Macaron coklat.
Bahan A:
135gm gula aising
90gm serbuk badam
Bahan B:
75gm putih telur
50gm gula kastor
Sedikit pewarna biru
Bahan inti:
620gm coklat bar
250ml susu pekat
Cara memasak:
1. Campurkan kesemua bahan A dan ayakkan. Ketepikan.
2. Putar bahan B hingga kembang kemudian bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
3. Masukkan adunan pertama ke dalam bahan A dan letakkan perwarna biru. Kacau perlahan-lahan menggunakan spatula.
4. Masukkan pula adunan kedua dan kacau perlahan hingga warnanya sekata.
5. Masukkan bahagian ketiga dan mesrakan lagi adunan perlahan-lahan.
6. Sediakan loyang pembakar dan paipkan adunan bulatbulat.
7. Rehatkan seketika macaron sehingga bahagian atas macaron benar-benar kering kemudian bakar dengan suhu 160°C selama 14 minit.
8. Apabila masak angkat dan rehatkan seketika macaron.
9. Untuk intinya, panaskan susu dan masukkan kepingan coklat. Kacau sentiasa hingga sebati dan tutup apinya.
10. Apabila macaron sejuk, letakkan inti coklat dan sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment